środa, 17 maja 2017

Do grilla nie tylko ketchup i musztarda

Idzie ciepło, idzie nowe.
Czas grillów jest już przesądzony, patrząc na termometr.
W naszym wydaniu, grill to nie tylko kiełbacha i karkówka, bo co rusz kombinujemy z jakimiś nowościami.
Tym razem padło na sosy do grilla, bo ile można jeść ketchup, na zmianę z musztardą. Wiadomo, sos czosnkowy też zazwyczaj jest, ale powoli się już przejada.

Nowością u nas będzie na pewno sos jogurtowy z pastą tahini, który jest jakąś wariacją na temat sosu czosnkowego. Robimy go z majonezu, jogurtu, tahini, soku z cytryny, startego ząbka czosnku, soli i pieprzu.

Drugą propozycją na stole będzie sos turecki, bo smakiem przypomina tamtejszą kuchnię. Robimy go również z jogurtu naturalnego, kawałka fety, oliwy z oliwek, startego czosnku, suszonej mięty, posiekanego koperku i porządnej szczypty kuminu. Wszystkie składniki dodajemy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz